Forex Account Beheer

Mijn Forex Ervaring – update oktober 2020

Gepubliceerd op: 5 oktober 2020

Het is inmiddels alweer oktober en dus de hoogste tijd om weer eens een update te plaatsen over mijn Forex-ervaringen tot nu toe.

Zoals ook in mijn vorige blogpost te lezen was, ben ik inmiddels meer dan een jaar Forex-bots, ook wel Expert Advisors (EA) genoemd, aan het testen om o.a. op deze manier een duidelijk en transparant beeld te scheppen over de kansen en gevaren op de Forex-markt.

Robot Forex

Robot 1: Precieze EA

Laat ik eens beginnen met een losse robot (EA) die ik gekocht heb van iemand die lid is van een zelfde beleggingsplatform en tevens graag een samenwerking met me wilde aangaan.

Gezien we beiden in dezelfde netwerkgroep zitten en elkaar absoluut nog gaan tegenkomen in de toekomst, had ik er vertrouwen in dat deze bot gecreëerd was vanuit een lange termijn visie en met goede intenties voor de eindgebruiker. Er werden prachtige rendementen gedeeld in de (door hem zelf opgezette) whatsapp-groep en mijn interesse was toch wel gewekt. Het testen kon beginnen!

De praktijk bleek echter heel anders te zijn.

Na de aanschaf van deze EA (kostte me 800 euro) werd ik eigenlijk volledig aan mijn lot overgelaten. Ik moest er zelf achterkomen hoe ik de robot koppelde aan mijn brokersaccount wat een aardig gedoe was, hoe ik een VPS licentie moest aanschaffen (uiteraard met affiliate link) en ik werd totaal niet gewaarschuwd voor de gigantische risico’s die deze robot zou nemen met mijn vermogen.

Ik zette de robot aan en binnen een paar minuten werden er honderden trades tegelijk geopend. Omdat we te maken hebben met een hefboomproduct, is dit natuurlijk een gigantisch risico. Ik wist niet wat me overkwam en ik kan je vertellen, echt lekker slapen was het niet meer vanaf dat moment.

Om een beetje veilige marge te behouden, was het volgens deze aanbieder van belang om minimaal 2000 euro te storten op je brokersaccount (Infinox op de Bahama’s), maar in de praktijk bleek dit veel te weinig te zijn. Ik werd continu geconfronteerd met drawdown-percentages van richting de 80% en liep dus eigenlijk vanaf het eerste moment dat ik de EA had aangezet, een grote kans dat mijn account zou worden opgeblazen.

Na twee weken onrustig geslapen te hebben, heb ik de robot zelf stopgezet bij een drawdown van op dat moment 75%. Ik heb toen mijn verlies genomen van 1500 euro. Als we hier vervolgens ook nog eens de kosten van deze levensgevaarlijke robot erbij optellen, dan was ik in twee weken tijd 2300 euro armer.

Financiele crisis

Belangrijkste leerpunten:

  • vertrouw niet blind op iemand uit je netwerk;
  • verdiep je in het risicomanagement van de bot. Wat is de maximale drawdown?
  • breng in kaart hoeveel hulp je krijgt na aanschaf;
  • wacht een trackrecord af (FX-book): pas na 6 maanden kun je een bot enigszins beoordelen.

Kortom: enorm veel geleerd van deze bot.

Omdat er meerdere valutaparen (6 in totaal) en gigantisch veel trades tegelijkertijd werden geopend, is je account eigenlijk gewoon continu at risk.

Een netwerkrelatie die op dat moment ook gebruik maakte van deze bot, leerde mij om technische analyses te maken zodat ik de markt zelf ook kon analyseren en gefundeerde keuzes kon maken wanneer de bot het liet afweten.

Dit kostte me natuurlijk veel meer tijd dan me lief was en maakte deze bot niet bepaald passief, maar alsnog ben enorm blij met deze inzichten.

Robot 2: EA Sebas

Dan gaan we nu naar een robot (EA) die ik al een paar keer heb gedeeld in mijn Instagram-story, maar nog niet eerder over geschreven heb.

Deze robot kwam wederom uit mijn netwerk, maar dit keer van een enthousiaste gebruiker (toch een andere uitgangspositie).

Sinds 15 juli loopt deze robot nu en ik ben prima tevreden over het resultaat. Je hebt de keuze tussen twee gereguleerde brokers (XM en BD Swiss Global).

Als je bij één van deze twee brokers een account hebt aangemaakt en het bedrag stort, hoef je vervolgens niets meer te doen. Enkel je MetaTrader4 gegevens toesturen naar de beheerder/boteigenaar.

Dit vond ik in het begin wel een beetje spannend, maar is nergens voor nodig want bij XM kun je een tweestaps-verificatie instellen en bij BDSwiss wordt het geld alleen terug geboekt naar het rekeningnummer waar het vandaan kwam.

Vanuit de beheerder wordt er een lotsize ingenomen welke past bij de hoogte van je inleg; i.v.m. risicomanagement.

Als je een hogere lotsize wilt innemen om zodoende hogere winsten te behalen, dan kan dit, maar geheel op eigen risico. Zelf doe ik dit niet, want ik vind het heel belangrijk het goed doordachte risicomanagement van de beheerder aan te houden.

De robot zet in op een stijging van de Euro ten opzichte van de US Dollar. Nu was dit de eerste maanden echt iedere dag cashen, zo’n 1% per dag, maar op dit moment staat de robot – i.v.m. nieuws rondom Corona – al even in drawdown (op dit moment slechts 7%).

Echter maak ik mij hier eigenlijk niet zo druk om, want eerlijk is eerlijk; met welke belegging behaal je in twee maanden tijd nou zo’n 20% rendement?!

Voordelen:

  • geen opstartkosten;
  • (nog) geen performance fee – va 1 januari 2021 slechts 30% fee over de winst / 70% voor jou;
  • volledig geautomatiseerd;
  • gemiddeld 4%-40% winst per maand;
  • goed risicomanagement;
  • laag instapbedrag, va 500 euro;
  • eigen brokers-account en keuze uit twee gereguleerde brokers;
  • zeer transparant: je wordt toegevoegd aan een Telegram-groep met inmiddels meer dan 100 andere gebruikers en wordt hier feitelijk de hele dag ondersteund wanneer je vragen hebt;
  • trackrecord op FXbook.

Nadelen:

  • bot bestaat nog niet zo lang;
  • oprichter heeft last van “groeipijn” (meer dan 100 gebruikers in zeer korte tijd) en reageert daarom soms iets vertraagd;
  • er wordt enkel getrade op de EURUSD. Wel is hij hard bezig met het uitdenken van een strategie voor een ander valutapaar.

Mijn eigen resultaten sinds 15 juli 2020

NOTE: Met deze Robot zijn we gestopt sinds vrijdag 4 december 2020.

De jongen die hier achter zit (20 jr oud) wilde het allemaal heel graag goed doen, maar had de processen duidelijk niet onder controle. Hierdoor kregen we continu verwarrende informatie toegestuurd, kregen klanten lastig contact en kiest hij er nu ook voor om geen performance fee te innen in de toekomst.

Feitelijk is dit een nobel gebaar, maar ik kies dan toch liever voor het betalen van een performance fee als dit ervoor zorgt dat de zaken goed geregeld zijn – dan helemaal geen performance fee en vage berichtgeving.

Is een persoonlijke keuze geweest. Al met al wel een betrouwbare jongen die het allemaal goed wil doen, maar wat mij betreft nog veel te onervaren in deze wereld (en ook wel erg jong).

Robot 3: Lex EA

Hier krijg ik de afgelopen tijd veruit de meeste vragen over. Vaak in de trant van; kan ik deze club vertrouwen? Is dit geen scam? Het klinkt too good to be true.

Nou, daar kan ik heel kort over zijn: nee, dit is géén scam.

Hoe weet ik dit zo zeker? Nou, heel simpel eigenlijk. Je bent de enige die toegang hebt tot jouw geld, hebt volledige inzage in je trades en kunt de hele dag in de gaten houden wat er gebeurt met jouw geld.

Je kunt bij Lex gebruik maken van één broker; IC Markets. Dit is een Australische broker die in 2007 is opgericht. Deze broker staat onder toezicht van ASIC (Australian Securities and Investments Commission).

Tot nu toe is er op mijn account gehandeld op meerdere valutaparen:  GBPJPY, AUDJPY, EURJPY, EURCAD, NZDJPY. De lotsize wordt bepaald door de hoogte van je inleg en je kunt deze – in tegenstelling tot bij de EA van ForexRobotNL – niet zelf aanpassen naar eigen wens.

Op zich niet verkeerd, want zo voorkom je dat je te grote risico’s neemt en trade met een te grote lotsize op een account waar verhoudingsgewijs te weinig opstaat. Naarmate je meer geld stort, wordt je lotsize ook automatisch aangepast.

Het risicomanagement van deze bot is zeer goed. Op dit moment sta ik slechts 5% in drawdown, heerlijk slapen dus!

Voordelen:

  • geen opstartkosten;
  • eigen account bij broker IC Markets;
  • geen configuratie of technische kennis nodig;
  • 100% automatisch traden;
  • zeer goed risicomanagement
  • 70% van de winst is voor jou, 30% voor Lexforex;
  • laag instapbedrag vanaf £1.000;
  • gemiddeld 4%-49% winst per maand;
  • volledige transparantie in trades;
  • trackrecord van 2 jaar op FXbook;
  • spreiding in valutaparen
  • ieder moment uitstappen.

Nadelen:

  • er zijn £15 maandelijkse kosten voor het gebruik van de server en software;
  • ICMarkets biedt geen negatieve balansbescherming, dus je moet het hebben van het risicomanagement van de bot (welke overigens zeer goed is, dus hier maak ik me minder zorgen over).

Mijn eigen resultaten sinds 6 juli 2020

NOTE: 20 dec 2020 – Wacht nog even alvorens je begint met deze EA.

Op dit moment staat de EA sinds oktober 2020 in flinke drawdown met het paar NZD/USD. Niet heel handig om tijdens de US verkiezingen te handelen met USD als je het mij vraagt, maar er zal vast een gedachte achter hebben gezeten.

Tot wij volledig uit drawdown zijn en kunnen bevestigen dat er goede keuzes zijn gemaakt, zou ik voor nu nog even wegblijven bij Lex.

Note 9 jan 2020:

We hebben toch besloten om te stoppen met deze EA. In het risicomanagement wat waterdicht leek de eerste paar maanden, kwamen toch flinke scheuren toen er werd gehandeld met de NZD/USD. 

Wat mij betreft een hele vreemde keuze! Ook de communicatie rondom deze flinke draw-down was minimaal. Je wordt maar weinig op de hoogte gebracht van de achterliggende reden van deze keuze en de Instagram filmpjes en foto’s van dure auto’s en geweldige tripjes bleven maar verschijnen. Best gênant als je het mij vraagt; wij staan in draw-down en hij zit lekker met z’n merkkleding en cocktail in de zon.

Ik heb de trades handmatig afgesloten en mijn verlies gepakt. 

Robot 4: Grinta Invest EA

Daar is ie weer; Grinta Invest.

Augustus vorig jaar ben ik ingestapt met 10k en omdat deze EA/robot zo steady zijn werk doet heb ik oktober vorig jaar 10k bijgestort.

Op 10 september heb ik 4000 euro winst van mijn account afgehaald. Ik wil dit eigenlijk ieder jaar doen, om zodoende langzaam aan mijn volledige inleg eruit te halen. Voelt toch het meest veilig, traden met alleen nog winst.. 😉

Voordelen:

  • Steady winst tussen 4-7% per maand op je inleg
  • Volledig geautomatiseerd en passief
  • Geen drawdown (arbitrage/high frequency trading)
  • Transparantie (inzage in de trades via MT4)
  • Trackrecord op FXbook (sinds december 2015 actief)
  • Super snelle uitbetaling (binnen 24 uur)

Nadelen

  • pooled account *
  • vanaf 10.000 euro
  • 10.000 euro staat een jaar vast (kan wel eerder worden opgenomen, maar met een boete over je winst)
  • ongereguleerde broker die gezien er vanuit de EU geen toezicht op kan worden gehouden door de AFM als onwenselijk is betiteld. 

*  Grinta is zowel de broker als het Fintech-bedrijf die de robot heeft ontwikkeld, dus je opent een account bij hen en zij koppelen de robot aan jouw account.

Er zijn mensen die hier moeite mee hebben, want traden liever zelf en vanaf een eigen brokers-account. Voordeel is wel dat je er geen enkel omkijken naar hebt.

Mijn eigen resultaten sinds augustus 2019

De 6802 euro “Withdrawal” bestaat uit 4000 euro winst, welke ik er op 10 september zelf heb afgehaald. De rest is performance fee die automatisch ieder kwartaal wordt geïnd door de broker. 

Grinta Invest

NOTE: 9 jan 2020 – Blijft doen wat het beloofd! Nog steeds enorm tevreden over deze robot sinds augustus 2019.

Eindconclusie

In ieder geval ben ik weer een stukje wijzer geworden in de werking van EA’s/Forexrobots.

De volgende blogpost zal ik wijden aan de risico’s en de punten waar je het beste op kunt letten alvorens je begint.

Tot nu toe ben ik in ieder geval enorm tevreden over de drie overgebleven bots en uiteraard blijf ik hierover berichten.

Mochten er vragen zijn, reageer dan vooral op dit blog!

Lees ook:

0 reacties op “Mijn Forex Ervaring – update oktober 2020”

  1. Interessante blog, je hebt mij enthousiast gemaakt! Ik kijk uit naar je volgende blogpost over de risico´s. Heb je nog tips waar je nu al kunt beginnen (bijv een online cursus of waar je kunt starten met bijv. een papertrade account)?

  2. Dank voor de interessante blog! Ga je in die cursus ook het FX-Book meenemen zodat we kunnen leren hoe je deze moet analyseren?

    Groeten,

    Peter-Paul

  3. Hi Janneke,
    Een vraag over Grinta invest EA. Kun je je winsten wel eerder uithalen of moet je winsten ook voor een jaar laten?
    En wat is de boete voor het eerder uithalen van je investment?

    Gr.
    Imad

    1. Je kunt het eerste jaar geen winst uit Grinta halen. Pas na een jaar kan dit. Haal je wel eerder geld uit Grinta, dan betaal je feitelijk met je winst.

  4. Mooie blog! Ik ben al een poosje aan het twijfelen om me aan te melden voor EA van lex . Ik zie dat je aangeeft dat er geen negatieve balans beschermer is.. betekend dat dat ik negatief kan gaan en uiteindelijk meer moet betalen dan ik heb ingelegd? Buiten de 70 en 30% en de 15 pond kosten per maand betaal je geen Fee aan de broker (zoals je aangeeft bij grinta? )

    1. Hi Jose,

      Technisch gezien is het inderdaad mogelijk om meer dan je inleg te verliezen bij Lex (tot max 50%). Echter is deze kans niet groot, aangezien de robot een prima risicomanagement heeft.

      Je betaalt 30% performance fee aan Lex + maandelijkse charges voor de server. Verder heb je bij de broker te maken met SWAP-kosten & charges, dit geldt bij alle brokers. De kosten die ICMarkets hiervoor rekent zijn vrij laag. Een stuk lager dan de SWAP/charges van bijvoorbeeld BDSwiss. Met deze kosten heb je dus indirect wel te maken, maar dat merk je niet in je balance.

      Grinta is een heel ander verhaal. Het gaat hier om arbitrage door high frequency trading. Je hebt dan dus niet te maken met charges aan de broker, want de trades staan maximaal 6 seconden open. Bij Lex en ForexRobotNL staan de trades veel langer open en betaal je over de tijd dat de trades open staan. Hoe korter hoe beter dus.

        1. Hele goeie Paul, Had ook een EA en de margin zakte tot 50% rn daardoor 5k kwijtgeraakt terwijl ik nog bij ging storten. Mensen denken vaak in ideale scenario en niet in bad case.

  5. Robert Fras van Wijngaarden

    Hallo Janneke,

    Ik kom net kijken en wil voorzichtig beginnen.
    Bij Grinta Invest EA is het minimale bedrag € 10.000,-. Bij Admiral Markets is dit beduidend lager: vanaf 200,00. Op de site bedrog.com is men zeer te spreken over Admiral Markets. Maar ik hecht ook veel waarde aan jouw mening. Vandaar mijn vragen:
    – Wat is jouw mening over Admiral Markets als Forex-partner?
    – Wat is het maximale risico dat je loopt bij een inleg van bijvoorbeeld € 1.000,-?

    Met vriendelijke groet,

    Robert Fras van Wijngaarden

    1. Hi Robert,
      Dank voor dit bericht!
      Je kunt Grinta Invest en Admiral Markets in deze ook niet met elkaar vergelijken. Admiral Markets is een broker waar je alleen handmatig kunt traden en bij Grinta word je in dit geval gekoppeld aan een Expert Advisor (Forex-robot) waarbij je geen enkel marktrisico loopt, omdat je account wordt gekoppeld aan een high frequency arbitrage-bot.

      Bij Grinta zou je in theorie ook met 200 euro kunnen starten om handmatig te kunnen traden, maar in het bovengenoemde verhaal word je account gekoppeld aan een arbitragebot. Je hoeft dus feitelijk helemaal niks te doen.

      Handmatig traden is een vak apart. Hier zou ik dan ook pas aan beginnen als je precies weet waar je mee bezig bent, anders loop je gigantisch grote kans dat je je geld verliest (zo’n 98% van de mensen verliest geld op de Forex-markt).

      Admiral Markets is een prima broker, maar het is in dit geval een beetje appels met peren vergelijken.

  6. Hi Janneke,

    Bedankt voor deze mooie blog. Ik ben al een tijdje bezig met Forex traden maar heb nog weinig kennis van geautomatiseerde trading bots.

    Wat betreft Lex FX zou ik inderdaad voorzichtig zijn. Er lijkt wel een groot verschil te zitten tussen de EA bot en de trading signals die hij aanbiedt. De bot lijkt ‘overgenomen’ te zijn een aantal jaar geleden en is dus niet door hem zelf gebouwd. Wat dat betreft kan ik inderdaad geloven dat hier realistische rendementen mee worden behaald.

    Anderzijds zijn de signals die je kan kopen via zijn website mijns inziens niet helemaal betrouwbaar. Ik knap vooral af op zijn Instagram waarin een ‘get rich quick’ lifestyle wordt gepropageerd. Dit bestaat uiteraard niet en zulke traders verdienen vaak geld aan de subscripties die ze verkopen i.p.v. aan het traden zelf.

    Zelf ben ik al enige tijd bezig om zelf te leren traden in Forex. Het kost enorm veel tijd en energie om te leren traden, zonder dat je daar direct iets voor terug krijgt. Dat is ook vaak de reden dat 90% in die wereld faalt. Hoe dan ook. De bot kan ok zijn, maar zelf zou ik Lex FX op basis van de informatie op zijn site en Instagram niet vertrouwen.

    1. Hi Stefan,
      Dankje voor je bericht!
      Zoals je in mijn blogs ook wel kunt lezen, hebben nog maar weinig bots de eindstreep gehaald helaas. Toch blijf ik testen, omdat ik dit gewoon echt een hele leuke en lucratieve manier vind om passieve inkomsten te genereren. Soms verlies je wat, maar onderaan de streep is er toch meer winst dan verlies tot nu toe.

      Ik snap je houding naar Lex volledig hoor, ik heb er ook helemaal niks mee – die plaatjes van lambo’s en vakantievideo’s op Dubai. Ik ben zelf bij Lex terechtgekomen via een netwerkcontact wie al maandenlang goede resultaten behaalde. Dit telde zeker mee om uiteindelijk te besluiten in te stappen en in het begin was ik ook enorm enthousiast. De bot had een goed risicomanagement en eveneens trackrecord op FXbook, maar helaas heeft de EA de afgelopen maanden hele vreemde keuzes gemaakt. Ik ben benieuwd hoe dit af gaat lopen.

      Mocht je het interessant vinden, bekijk dan vooral de resultaten op: https://www.instagram.com/botgirls_/
      Hier delen we iedere 1e van de maand de resultaten van alle bots waar we op dit moment gebruik van maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *