fbpx

Systematisch beleggen in indexfondsen

Jaarlijks rendement tot wel 10%

Steeds meer mensen kiezen voor indexbeleggen, dé manier om jouw vermogen verantwoord te laten groeien. Toch kan het grote aantal beleggingsfondsen overweldigend zijn. Zeker voor beleggers die pas net gestart zijn. Weten hoe je het beste geld opzij kunt zetten voor later? Ik help je bij het maken van de juiste keuzes voor financiële onafhankelijkheid.

Wat is een indexfonds?

Een indexfonds is een beleggingsfonds dat hetzelfde rendement probeert te behalen als de beursindex, het koersgemiddelde van alle effecten. Dit gebeurt door de samenstellingen en verhoudingen van aandelen of obligaties te volgen. Op deze manier probeert een indexfonds de beurs niet te verslaan, maar te volgen. Een indexfonds wordt ook wel een ‘tracker’ (volger) genoemd, omdat het een beursindex nabootst.

Bekende voorbeelden van beursindexen zijn:

 • AEX-index (Amsterdamse Exchange Index)
 • NYSE Arca Major Market Index
 • S&P 500
 • DJUA (Dow Jones Utility Average)
 • NASDAQ Composite (Nasdaq Composite)

Index volgen met ETF’s

Met behulp van ETF’s (Exchange Traded Funds) kun je de index één op één volgen. Je belegt dus niet in een bedrijf, maar in de index als geheel. Net als een indexfonds heeft een ETF als hoofdtaak om hetzelfde risico en rendement als de beursindex te maken. Het verschil tussen een indexfonds en een ETF zit in de handelssystematiek. Een indexfonds kan één keer per dag worden verhandeld voor de intrinsieke waarde (NAV). Een ETF daarentegen kan de hele dag worden verhandeld en de waarde wordt bepaald door een bied- en laatkoers.

Voordelen van ETF

Met een ETF kun je diverse soorten indices volgen, zoals de AEX of DJUA, én indices van diverse aandelen, obligaties en grondstoffen. Een ander voordeel zijn de lage beheerkosten in vergelijking met beleggingsfondsen. Je loopt dus weinig risico met een ETF.

Waarom indexbeleggen?

1. Wereldwijde spreiding

In één enkel fonds kun je beleggen in de aandelen van de meest succesvolle bedrijven ter wereld. Als één van de bedrijven het wat minder doet, heeft dit weinig invloed op het gemiddelde. Door wereldwijd te beleggen minimaliseer je jouw beleggingsrisico’s aanzienlijk.

2. Eenvoudig

Het beleggingsfonds volgt de index ‘passief’. Je hebt dus geen kennis nodig van de markt of de bedrijven om te kunnen beleggen. En goed nieuws: al voor een paar tientjes kun jij starten met beleggen!

3. Lage kosten

Hoe minder de kosten, des te hoger het rendement. Dankzij het passieve karakter van de ‘index trackers’ vallen de hoge kosten aan dure analisten en fondsbeheerders weg. Dit scheelt op lange termijn een aanzienlijk bedrag.

4. Hoger rendement dan een spaarrekening

Het rentepercentage op de spaarrekening is historisch laag. Met behulp van systematisch indexbeleggen wordt gemiddeld zo’n 6-10% rendement per jaar behaald.

5. Hoger rendement dan actief beleggen

Uit onderzoek blijkt dat 80% van de actieve beleggingsfondsen slechter presteren dan het marktgemiddelde. Met ‘passief’ beleggen haal je gemiddeld een hoger rendement dan actief beleggen.

6. Eenvoudig te verhandelen

Hét grote voordeel ten opzichte van vastgoed: door de groeiende populariteit zijn er ontzettend veel aanbieders en kun je eenvoudig je indexfonds verhandelen. Heb je dringend geld nodig, dan kun je jouw indexfondsen probleemloos verhandelen.

vrouw winkelt op markt

Start met systematisch beleggen

Jaarlijks rendement tot wel 10%

Systematisch beleggen betekent dat je iedere maand automatisch een order plaatst in het door jou gekozen fonds. Je koopt dus structureel voor een vast bedrag aandelen in. Waarom maandelijks en niet in één keer al je spaargeld beleggen? Omdat de strategie inspeelt op de beweeglijkheid van de koers (volatiliteit). De markt beweegt over het algemeen op en neer. Bij systematisch beleggen hoef je je aankoop niet te timen of te wachten op het perfecte instapmoment. Je koopt de aandelen iedere maand op een vast moment, zowel bij stijgingen als dalingen. En omdat de index op de langere termijn omhoog beweegt ga je uit van de gemiddelde trend, welke ieder jaar zo’n 6-10 % rendement oplevert.

Bij systematisch beleggen word je dus niet beïnvloed door het beurssentiment als gevolg van koersstijgingen of -dalingen. Als een soort robot plaats je maandelijks een order in de door jou gekozen fondsen zonder hier in de komende tijd naar om te kijken.  Deze langetermijnstrategie is perfect om op een passieve manier je geld te laten renderen. Je kunt geautomatiseerde orders eenvoudig instellen in jouw broker-account.

Strategieën voor structureel indexbeleggen

Optie 1.

Structureel index beleggen (passief)

Voor een vast bedrag per maand wordt en passief belegd in een wereldwijd indexfonds met een ETF tracker van Vanguard, ’s werelds grootste indexfondshuis ter wereld. Daarnaast wordt er belegd in Duitse staatsobligaties met de ETF tracker: XTrackers II Global Gov. Bond. Door te spreiden in aandelen én obligaties verlaag je het risico, omdat de waarde van staatsobligaties stabiel blijven. Klik hier voor de volledige omschrijving van de strategie of start direct met passief indexbeleggen.

Video uitleg
KLIK OP DE AFBEELDING Video uitleg! Hoe ik stelselmatig beleg in wereldwijd gespreide ETF via de BinckBank. Van A tot Z
aandelen selecteren

Optie 2.

Fonds beleggen (actief)

Bij deze optie wordt er belegd in drie actief beheerde beleggingsfondsen, namelijk Fidelity European Growth Fund Acc. Fidelity Asian Special Situations Acc en Vanguard US Opportunities Fund Acc.

In tegenstelling tot een passief beheerd fonds proberen fondsmanagers en analisten, bij een actief beheerd beleggingsfonds, de markt te verslaan. Om deze mensen te voorzien van een salaris, betaal je dus meer beheerkosten dan voor een passief beheerd beleggingsfonds. Voor een vast bedrag worden er bij (bv Saxo Bank iedere maand drie nieuwe orders geplaatst op specifiek gekozen fondsen. Dit gaat volledig automatisch, dus je hoeft geen rekening te houden met het beurssentiment.

Systematisch beleggen in indexfondsen

Jaarlijks rendement tot wel 10%

Hulp nodig bij het fondsbeleggen? Of heb je nog vragen waar je graag antwoord op wilt? Vul het onderstaande formulier in, dan neem ik direct contact met je op.

Lees ook:

9 reacties op “Indexbeleggen fondsen”

 1. Goedenavond,

  Wat een leuke site met een hoop nuttige informatie! Dank hiervoor.
  Graag zou ik willen weten hoe u de fondsen heeft gekozen?
  Alvast bedankt!

  1. Hi Stef,
   Dank je wel!
   In strategie 1 heb ik gekozen voor fondsen die voldoen aan de volgende punten: wereldwijde spreiding, lage kosten, fysieke replicatie, minimale dividendlekkage, groot en efficient en een nauwkeurig en breed erkende index.
   Over strategie 2 binnenkort meer.

 2. Hoi Janneke,

  Ik wil ook beginnen met beleggen en ben geïnteresseerd in jou selectie van fondsen en beleggingsstrategie.

  Groet,
  Mag

  1. Hi Menno,

   Bedankt voor je vraag en excuses voor de late reactie. Wat wil je precies weten over optie 2? Als je op de link klikt bij de Binckbank onder optie 2, krijg je meer info over actief beleggen bij een beheerder (Binckbank dus). Dit is de broker die Financieel Vrije Vrouw zelf gebruikt, dit is echter geen advies, maar een ervaring die gedeeld wordt. Verder staat er op de gehele website veel info over de fondsen en beleggen die Janneke zelf heeft. Een andere goede manier voor meer info en een stap-voor-stap gids is je aan te melden voor de FIRE Masterclass. Dit kan in het menu bovenaan de website. Hopelijk kan je zo verder!

   Groetjes,
   Marlijn (VA)

 3. Hoi Janneke,

  Ik wil ook beginnen met beleggen en ben benieuwd naar jou strategie.
  Kun je mij op weg helpen?

  Groet Ellen

  1. Hi Ellen,

   Bedankt voor je reactie! Waar wil je precies meer info over? Goed om te weten is dat spreiding bij beleggen erg belangrijk is, sectorwijd en wereldwijd. Verder hangt e.e.a. af van je eigen situatie en risicoprofiel, wat past bij jou, dit is heel persoonlijk. Janneke deelt enkel haar eigen ervaringen en keuzes, maar dit is géén financieel advies (disclaimer). De handleiding legt al e.e.a. uit en andere waardevolle info op de website geven wellicht ook al antwoord op je vraag. Een andere manier voor stap-voor-stap begeleiding is je aan te melden voor de FIRE Masterclass, dit kan bovenin het menu van de website. Hopelijk kan je zo verder!

   Groetjes,
   Marlijn (VA)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *