Systematisch beleggen in Index-/fondsen

6-10% rendement per jaar
Laten we eerst een een aantal termen op een rijtje zetten voordat ik meer vertel over de mogelijke strategieën. 
Indexfondsen

Een indexfonds is een beleggingsfonds dat ernaar streeft om hetzelfde risico en rendement te behalen als de beursindex (het koersgemiddelde van alle effecten), door de index na te bootsen.

Dit doen ze door precies dezelfde samenstellingen en verhoudingen aandelen/obligaties etc. aan te houden als welke er te vinden zijn in de beursindex.

Op deze manier probeert een indexfonds niet de beurs te verslaan, maar juist ‘passief’ te volgen. Dit in tegenstelling tot een beleggingsfonds dat beheerd wordt door een fondsmanager die de index wél probeert te verslaan.

Bekende voorbeelden van beursindexen zijn bv. de AEX index (Amsterdamse Exchange Index); een verzameling van de 25 grootste bedrijven van Nederland. De S&P 500 is de belangrijkste en grootste aandelenindex ter wereld en omvat de 500 grootste bedrijven van Amerika.

Wat is een ETF?

Een ETF (Exchange-Traded Fund) volgt net als een indexfonds passief een index en heeft als hoofdtaak hetzelfde risico en rendement te maken als de beursindex.

Het verschil tussen een indexfonds en een ETF zit hem met name in de handelssystematiek. Een indexfonds kan één keer per dag worden verhandeld voor de intrinsieke waarde (NAV) en een ETF kan de hele dag worden verhandeld en de waarde wordt bepaald door een bied- en laatkoers.

Wat is een Tracker?

Deze term wordt voor zowel een ETF als voor een indexfonds gebruikt en staat voor een beleggingsfonds die een beursindex nabootst.

Forex Arbitrage Trading

Waarom beleggen in een indexfonds/tracker?

Wereldwijde spreiding

Om je beleggingsrisico te minimaliseren is het van groot belang om wereldwijd te beleggen. Dit is met indexfondsen niet alleen eenvoudig, maar ook voor maar een paar tientjes mogelijk.

In één enkel fonds kun je al beleggen in duizenden aandelen van de meest succesvolle bedrijven ter wereld. Dit vermindert het risico aanzienlijk. Als bijvoorbeeld één van de bedrijven het wat minder doet, dan betekent dit maar weinig voor het gemiddelde.

Eenvoudig

Je hebt geen verstand nodig van de markt en bedrijven om te kunnen beleggen, aangezien het beleggingsfonds ‘passief’ de index volgt.

Lage kosten

Dankzij het passieve karakter van het volgen van de index vallen de hoge kosten aan dure analisten en fondsbeheerders weg. Hoe minder kosten, hoe hoger het rendement. Dit scheelt helemaal op lange termijn enorme bedragen.

Hoger rendement dan op de spaarrekening

Het rentepercentage op de spaarrekening is historisch laag. Met (systematisch) indexbeleggen wordt gemiddeld zo’n 6-7% rendement per jaar behaald.

Gemiddeld hoger rendement dan actief beleggen

Uit onderzoek blijkt dat 80% van de actieve beleggingsfondsen slechter presteren dan het marktgemiddelde.

Gemakkelijk te verhandelen

Door de groeiende populariteit zijn er ontzettend veel aanbieders en kun je met veel gemak je indexfonds verhandelen. Dit is dan ook wel het grote voordeel ten opzichte van vastgoed. Komt er een dag dat je je geld nodig zou hebben, dan kom je hier een stuk sneller vanaf.

Beleggen Indexfondsen

Actief en passief beheerfonds

Bij een actief beheerd beleggingsfonds proberen fondsmanagers en analisten de markt te verslaan. Om deze mensen te voorzien van een salaris, betaal je dus meer beheerkosten dan voor een passief beheerd beleggingsfonds.

Kosten: ongeveer 1-2% kosten per jaar.

Bij een passief beheerd indexfonds wordt een (representatieve) selectie gemaakt die in de index voorkomen. Deze wordt alleen aangepast als de samenstelling van de index ook wijzigt. Dit komt ergens tussen de één en vier keer per jaar voor.

Kosten: ongeveer 0,05-0,4% per jaar.

Je zult met een passief beheerd indexfonds dus meer rendement maken dan met een actief beheerd indexfonds. Uit onderzoek blijkt dat de markt in 80% van de gevallen niet verslagen wordt en is het een persoonlijke afweging om te vertrouwen op een geringe 20% die dit wel doet.

Wat is systematisch beleggen?

Systematisch beleggen betekent dat je iedere maand met een vast bedrag (automatisch) een order plaatst in het door jou gekozen fonds. Je koopt dus iedere maand voor een vast bedrag bij.

Waarom zou je dit doen en beleg je niet gewoon al je spaargeld in één keer? Deze strategie zet je in omdat de markt over het algemeen op een neer beweegt (ook wel volatiel genoemd). Op moment dat je iedere maand een order plaatst, dan hoef je je aankoop niet te timen en te wachten op het juiste instapmoment.

Je koopt dus op een vast tijdstip, zowel bij stijgingen als dalingen. Omdat de index op de langere termijn omhoog beweegt – wat je n.a.v. de statistieken goed kunt terugzien in de geschiedenis van de wereldeconomie – pak je de gemiddelde trend, welke je zo’n 6-7% rendement per jaar oplevert.

Het mooie van dit systeem is dat je je niet laat beïnvloeden door het beurssentiment vanwege koersstijgingen of -dalingen. Je plaatst ‘autistisch’ iedere maand een order in de door jou gekozen fondsen en kijkt hier ook niet meer naar om de komende tijd. Het automatisch plaatsen van orders kun je gemakkelijk instellen in jouw broker-account.

Dit is een mooie langetermijnstrategie om je geld te laten renderen.
In één enkel fonds kun je al beleggen in duizenden aandelen van de meest succesvolle bedrijven ter wereld. Dit vermindert het risico aanzienlijk. Als bijvoorbeeld één van de bedrijven het wat minder doet, dan betekent dit maar weinig voor het gemiddelde.

Twee strategieën als het gaat om het structureel index-/beleggen:

Strategie 1:

Structureel index beleggen (passief)

Broker: DEGIRO
Beheerfonds: Passief beheerd
Geografische spreiding: Wereldwijd

Met een vast bedrag per maand beleggen we passief in een wereldwijd indexfonds met een ETF Tracker van het grootste en tevens oudste index-fondshuis ter wereld: Vanguard.

 • Naam van de tracker is: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF.

Hier tegenover beleggen we in Duitse staatsobligaties.

 • De naam van de tracker is: XTrackers II Global Gov. Bond

Aandelen én obligaties in je portefeuille plaatsen doe je om het risico te verlagen. Dit heeft ermee te maken dat wanneer aandelen aanzienlijk zakken, de waarde van staatsobligaties stabiel blijven. Dit zorgt dus voor spreiding en stabiliteit.

Zak geld financieel vrije vrouw
Hoeveel rendement dit jaar?

We zijn in eind april pas begonnen met deze strategie, maar zitten tot nu toe al op een rendement van 8,5 % rendement (januari 2020). Hier zijn we natuurlijk ongelooflijk blij mee en we blijven absoluut doorgaan met deze strategie.

Hoe kom je aan deze strategie?

Deze strategie heb ik overgenomen van mijn meest favoriete mede-blogger en voorbeeld, mr. FOB.

Klik hier voor de uitgebreide en volledig onderbouwde omschrijving van zijn strategie.

Strategie 2:

Systematisch beleggen in beleggingsfondsen (actief)

Broker: Binck Bank (Fund coach-account)
Beheerfonds: Actief beheerd
Geografische spreiding: Europa, Azië, Amerika

Met een vast bedrag per maand beleggen wij in drie beleggingsfondsen.

 • Fidelity European Growth Fund Acc
 • Fidelity Asian Special Situations -Acc
 • Vanguard US Opportunities Fund Acc (USD)
Waarom een actief beheerd beleggingsfonds?
We hebben bij deze strategie de keuze laten vallen op drie actief beheerde beleggingsfondsen, puur ook om in de categorie ‘actief’ en ‘passief’ spreiding aan te brengen. We gaan op langere termijn bekijken wat dit voor invloed heeft en kunnen dan uit eigen ervaring vertellen of een actief of passief beheerd indexfonds interessanter is.
Index beleggen vrouwen
Index beleggen financieel vrije vrouw
Automatisch overboeken instellen.

We hebben bij Binck Bank (onze broker) ingesteld dat we automatisch aan het einde van de maand voor een vast bedrag drie nieuwe orders plaatsen op de drie door ons gekozen fondsen.

We storten – ook automatisch ingesteld – iedere maand een X-bedrag van het salaris op ons bankrekeningnummer bij de Binck Bank en vervolgens worden daarmee de orders geplaatst. We hebben hier dus geen omkijken naar, maar vinden het wel leuk om soms te kijken naar de Binck bank app (gemakkelijk te installeren op je telefoon).

Doordat het automatisch wordt afgeboekt wordt er wederom niet met emotie gehandeld en hou jij je aan de vooraf ingestelde strategie. Belangrijk!

Hoe kom je aan deze strategie?

De strategie die hierboven is benoemd hebben wij geleerd in een training en claimt met het systematisch beleggen een rendement te behalen van om en nabij de 10%.

Hoeveel rendement dit jaar?

Over het volledige bedrag (vanaf augustus 2018) hebben we tot nu toe 12,1% rendement gemaakt. Nu was het jaar 2018 wat minder, maar dat heeft 2019 weer volledig recht getrokken.

Hoe kies ik de fondsen uit?

Hoe ik op de keuze ben gekomen van bovenstaande fondsen kan ik helaas niet volledig laten zien op de website, aangezien ik dan de kennis van een prijzige (maar hele waardevolle) training online zet. Dat zou niet netjes zijn natuurlijk.

Mocht je geïnteresseerd zijn, vul dan onderstaand formulier in en ik verschaf je (uiteraard gratis) deze informatie.

Dollar biljetten financieel onafhankelijk

4 reacties op “Index-fondsen”

 1. Goedenavond,

  Wat een leuke site met een hoop nuttige informatie! Dank hiervoor.
  Graag zou ik willen weten hoe u de fondsen heeft gekozen?
  Alvast bedankt!

  1. Hi Stef,
   Dank je wel!
   In strategie 1 heb ik gekozen voor fondsen die voldoen aan de volgende punten: wereldwijde spreiding, lage kosten, fysieke replicatie, minimale dividendlekkage, groot en efficient en een nauwkeurig en breed erkende index.
   Over strategie 2 binnenkort meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *