fbpx

Beleggen in Vastgoed

Haalbaar voor iedereen, dus ook voor jou!

Hoe ik ben gestart..

De reis naar financiële onafhankelijkheid begon bij mij met beleggen in vastgoed.

Nu ik me wat langer voortbeweeg in beleggingsland, zie ik dat dit niet per definitie heel gebruikelijk is om mee te beginnen. Dat maakt mij dan eigenlijk best trots!

Ik denk namelijk dat het niet gebruikelijk is omdat het spannend is. Daarbij hebben de meesten geen idee van de mogelijkheden, waardoor het in eerste instantie onhaalbaar lijkt.

De reden dat ik begon met het beleggen in vastgoed was dankzij het boek: Rijke pa, arme pa. Na het lezen van dit boek was ik vastberaden om te beginnen én uiteraard ook te eindigen met een groot vastgoedimperium. Denk groot! 😉

Het boek zet je aan tot het investeren in jezelf, met name het boosten van je financiële intelligentie. Dit advies heb ik braaf opgevolgd en heel internet zo’n beetje afgestruind, op zoek naar een coach die mij alles kon leren.

Zo gemakkelijk was dat niet moet ik zeggen! Helaas lopen er in dit wereldje toch nog best wat seksistische typetjes rond en om daar nu iets van aan te nemen…?

Uiteindelijk is het gelukt een goede coach te vinden. Zonder hem hadden we ook zeker nooit binnen anderhalf jaar tijd twee beleggingspanden kunnen aankopen. We hadden simpelweg geen idee over de mogelijkheden en waar we allemaal op moesten letten. Beginnersfouten zijn snel gemaakt en dat wil je absoluut niet bij een belegging als deze.

Dit was dus ook mijn eerste échte overwinning en smaakte direct naar meer.

Dolgraag zou ik jou dit ook willen laten ervaren, want óók jij kunt dit!

Waarom beleggen in vastgoed?

Waarom vastgoed financieel vrije vrouw

Vastgoed biedt veiligheid voor later, het welbekende appeltje voor de dorst. Niet alleen voor jezelf is het een goede investering, maar ook voor de generaties die na jou komen. Je hebt iets tastbaars wat je achterlaat. Zeker in een tijd waarin het moeilijk is voor jonge mensen om nog vastgoed aan te schaffen.

Eenvoudiger dan je denkt

Wat ik met name vaak tegenkom is dat mensen het wel heel interessant vinden, maar denken dat enorm ingewikkeld is. 

Men heeft over het algemeen het idee dat je een grote bak aan kennis en ervaring moet hebben én heel vermogend moet zijn om te kunnen beleggen in vastgoed.

Ik heb goed nieuws voor je: dit is absoluut niet het geval!

De meesten hebben geen idee dat de overwaarde die op dit moment in hun woonhuis steekt hét startkapitaal is waarmee een beleggingspand kan worden aangekocht. In Amsterdam is de overwaarde nu zo gigantisch, dat je zelfs zou kunnen denken aan twee of zelfs drie beleggingspanden!

Op een rijtje:

Meer rendement op spaargeld.

Rente op spaargeld financieel vrije vrouw

De lage spaarrente bij de banken is een gevolg van het rentebeleid van de ECB. De rente wordt kunstmatig laag gehouden om ervoor te zorgen dat mensen geld uitgeven i.p.v. hun geld op de spaarrekening te laten staan.

Omdat er zoveel ‘gratis geld’ in omloop is, betalen de banken al negatieve rente om overtollig kasgeld te stallen bij de ECB. Het is een kwestie van tijd voordat dit doorbelast gaat worden aan particulieren.

 

Woningen zijn de afgelopen tijd flink in prijs gestegen, maar zelfs in deze ‘verkopersmarkt’ is een bruto rendement tussen 4-8% gemakkelijk haalbaar.

Naast je werk

Deze zin heb ik veruit het vaakst gehoord als reden om niet te beginnen aan het beleggen in vastgoed:

” Ik heb geen zin om ’s nacht op te staan om een wc-pot te vervangen “.

Als dit nou echt het geval was, dan begrijp ik heel goed dat je er niet aan wilt beginnen. Maar dit besteed je simpelweg gewoon uit. Je belt de plaatselijke loodgieter die de wc-pot repareert en klaar ben je.

Geen enkele reden dus om te denken dat het veel tijd kost. Je kunt gemakkelijk verhuren naast je huidige job, want mocht er iets aan de hand zijn dan bel je een professional en ga je niet zelf aan de slag.

Het is zelfs niet aan te raden om dit te doen! Als je alles zelf repareert in de woning dan genereer je geen ‘passieve’ inkomsten meer, maar ‘actieve’ en zal de Belastingdienst over de huurpenningen inkomstenbelasting gaan heffen.

Daarom besteed je alle klusjes in en om de woning dus uit, dan blijven de huurpenningen volledig onbelast.

Maandelijkse passieve inkomsten

Het mooie aan vastgoed is de cashflow die je uit de huurinkomsten genereert. Zeker naast je huidige werk is het een bijkomstigheid. Maandelijks ontvang je passieve inkomsten in de vorm van huurpenningen. 

Het mooie aan deze vorm van inkomsten is dat er géén belasting over geheven wordt aangezien het ‘passieve’ inkomsten zijn vanuit een belegging (box 3). 

Het volledige bedrag kun je dus bijschrijven als ‘extra’. Je kunt hiermee aflossen, vaker per jaar op vakantie gaan of beiden.

Het is een goed voorbeeld van een eenmalige investering die zichzelf langzamerhand volledig terugverdiend.

Pensioenopbouw

Pensioenopbouw

Inmiddels zijn de meeste mensen er wel van op de hoogte dat pensioenfondsen geen enkele zekerheid bieden voor later.

Ook al doen ze nog zo hun best om jouw zuurverdiende centen te laten renderen, ze hebben te maken met regels vanuit de overheid waardoor het rendement nooit optimaal zal zijn, zelfs niet in gouden tijden.

Vastgoed biedt deze zekerheid wel, want komt stukje bij beetje naar je toe. Met de huurpenningen los je de woning af en zorg je zelf voor dat appeltje voor de dorst voor later.

" Rendement op rendement is het achtste wereldwonder. Wie het begrijpt verdient zijn prijs. Wie dat niet doet, betaalt 'm juist".
Albert Einstein achtste wereldwonder
Albert Einstein
Theoretisch natuurkundige

Exponentiële groei

Het rente-op-rente effect is een voorbeeld van de wiskundige term ‘exponentiële groei’. Dit fenomeen zorgt ervoor dat je vermogen in de loop der jaren steeds sneller groeit.

Voorbeeld: je ontvangt per jaar 5% rente en het eerste jaar staat het bedrag op 100.000 euro. Na 1 jaar tijd heb je 5.000 euro verdiend en staat het totaalbedrag op 105.000 euro.

Het jaar erop ontvang je wederom 5% rente, maar dit keer over een bedrag van 105.000 euro. Dit jaar heb je dus 5.250 euro rendement, waarbij het nieuwe totaalbedrag 110.250 euro bedraagt.

Het jaar erop ontvang je weer 5% rente, maar over het een bedrag van 110.250 euro. Je rendement in dit jaar is 5.512,50, wat uitkomt op een totaalbedrag van 115.762,50 euro. 

Ieder jaar groeit je vermogen dus met een steeds groter wordend bedrag. Op zo’n moment hebben we het over exponentiële groei. 

Monopoly vastgoed beleggen financieel vrije vrouw

Dit geldt dus ook voor het investeren in vastgoed. Je lost de ene woning af om een volgende te kunnen financieren en zodoende krijg je een sneeuwbaleffect.

Daarbij komt nog kijken dat je de huur ieder jaar met 4% mag verhogen en dat woningen over de jaren heen alleen maar in prijs zullen stijgen. Win-win!

Het duurt een tijdje voordat het zo ver is en je het effect van rente-op-rente gaat zien, maar zodra je je eerste woning zodanig hebt afgelost dat je een tweede woning kunt aankopen zal het dubbel zo snel gaan.

Welke vastgoedcursus past bij jou?
Zie je door de bomen het bos niet meer door het overweldigende aanbod aan vastgoed-cursussen? Ik heb een lijstje gemaakt met een aantal vastgoedtrainers die bij mij door de "keuring" zijn heen gekomen. Laat je naam en e-mail achter en ik stuur je deze lijst graag toe!
Door op onderstaande knop te klikken ga je akkoord met de privacy voorwaarden van Financieel Vrije Vrouw.

Lees ook:

2 reacties op “Vastgoed”

  1. Heb je geen marktonderzoek gedaan? Waar investeren en dus naar object zoeken is toch echt pas te bepalen nav marktonderzoek? Daar zit voor mij de bottleneck : dat kost veel tijd en waar haal ik de bronnen vandaan?

    1. Het kost inderdaad wel veel tijd, maar het is de tijdsinvestering meer dan waard! Ik heb zo ongelooflijk veel geleerd van de verschillende vastgoed coaches en netwerk. Vastgoed is mensen business, dus investeer in een netwerk en de rest komt vanzelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *