fbpx
Helena en Martijn van den Berg

Interview met vastgoedbelegger Helena van den Berg

Gepubliceerd op: 13 april 2020

Deze bijzondere vrouw ben ik online tegengekomen en vanaf het eerste moment dat ik las over Helena en haar man Martijn van den Berg was mijn interesse gewekt.

Hoe dit leuke vastgoed-koppel in zó een korte tijd een klein imperium wist op te bouwen is ongekend. Ik denk dat we nog veel gaan horen van deze twee.

Dit interview is dan ook deel één van een mooi tweeluik, want een interview met Helena’s man Martijn mag hierbij natuurlijk niet ontbreken.

Beiden zijn al financieel vrij en hebben nu het prachtige doel om met o.a. hun online video-cursus “De Vastgoed Academy” heel Nederland te coachen naar financiële vrijheid! 

Vastgoed Academy Martijn van den Berg

Klik hier voor info:

Zou je jezelf even kunnen voorstellen?

Mijn naam is Helena 32 jaar en ik kom uit Tsjechië waar ik mijn man Martijn heb leren kennen. Inmiddels wonen we alweer bijna vijf jaar hier in Nederland. Een maand geleden zijn we trotse ouders geworden van een tweeling. Ik hou van reizen, yoga en skiën.

Helena en Martijn van den Berg

Met welk doel ben je gaan beleggen in vastgoed?

We zijn begonnen met beleggen in vastgoed omdat we graag financieel vrij wilden worden zodat we ons mooiste leven konden leiden. Daarnaast bleken we het ook nog eens erg leuk te vinden en werd een ‘passief inkomen’ vooral een ‘passie inkomen’.

Hoe ben je begonnen?

Eigenlijk zaten we al in het vastgoed. Zonder dat ik het wist had ik al een ‘fix en flip’ gedaan, maar dan zonder deze meteen te verkopen haha. Deze woning in Praag hebben we verhuurd toen wij zelf voor acht maanden op huwelijksreis waren. Terwijl wij aan het genieten waren, kwam er iedere maand automatisch geld binnen en dat smaakte eigenlijk wel naar meer.

Heb je hier een opleiding/training voor gevolgd?

Jazeker. We zijn bij een eendaagse training van Kevin Green en Vincent Wong geweest en daarnaast heb ik een eendaagse workshop van Lia de Bruyn gevolgd. Hierna hebben we vooral actie ondernomen en daar hebben we uiteindelijk nog meer uitgehaald.

Had je al startkapitaal?

Ja, uiteindelijk hebben we besloten de flat in Praag te verkopen want het huurrendement was niet super goed, terwijl de flat aan de andere kant in een paar jaar tijd in waarde verdubbeld was. Dus leek het ons een goed idee de flat in Praag te verkopen en met dat geld te beginnen aan het investeren in vastgoed in Nederland. Echter weten we nu dat het ook zonder of met zeer weinig startkapitaal gekund had. Het gaat vooral om het hebben van de juiste mindset, kennis en het ondernemen van actie.

Beleg je naast het werken in loondienst of is beleggen (inmiddels) je werk?

Als je in box 3 wilt beleggen (en dat is erg voordelig in Nederland volgens de huidige regels) dan mag beleggen niet je fulltime baan worden. In box 3 gaat het om een passief vermogensbeheer. Daarnaast dien je altijd inkomen uit werk of onderneming in box 1 te hebben. Op het moment dat de inkomsten vanuit vastgoed je enige inkomstenstroom is, dan ziet de Belastingdienst dit als ‘inkomen uit werk’ en worden deze passieve inkomsten in box 1 belast. Dit is dan een stuk minder interessant, omdat er dan inkomstenbelasting wordt geheven over de huurpenningen. Als je dus ‘actief’ wilt zijn in het vastgoed, dan moet dit vanuit een rechtsvorm zoals een BV.

Hoeveel (verschillende) panden heb je in bezit?

In totaal hebben we nu negen woningen (tien aangekocht maar op één hebben we ‘fix en flip’ toegepast), welke bestaan uit zeven appartementen en twee eengezinswoningen. Onze eerste woning kochten we in juni 2018.

In welke markt beleg je?

Alleen in residentieel vastgoed omdat daar altijd vraag naar is en het ’t minst crisis-gevoelig is.

Onze eerste vastgoedbelegging

Wat is je gemiddeld jaarrendement op eigen vermogen?

24,6 % rendement op eigen vermogen.

Heb je wel eens problemen gehad met huurders?

Nee nog nooit. Dat komt door ons zorgvuldige selectieproces en screening en het feit dat we in de vrije sector verhuren aan mensen met een goede opleiding en baan. Problemen kan je natuurlijk nooit helemaal uitsluiten en voorkomen maar je kan de kans wel zo klein mogelijk maken.

Wees ook goed voor je huurders, je huurders zijn KING. Feliciteer ze op hun verjaardag of breng een leuk presentje met kerstmis. Als jij goed bent voor je huurders dan zijn je huurders ook goed voor jou.

Welk percentage van je vermogen zit in onroerend goed?

Rond 95%.

Zijn er dingen die je verkeerd hebt aangepakt en hoe ben je hier uit gekomen?

Omdat we tijd en geld in onszelf, in kennis, hebben gestoken zijn ons grote en dure fouten bespaard gebleven. Maar uiteraard hebben we ook wat foutjes gemaakt en dat is ook prima want daar leer je van. Een fout leverde ons zelfs 20k euro op, die fouten wil je elke week wel hebben haha. Een woning hadden we zonder voorbehoud van financiering gekocht en de financiering werd afgewezen. Toen hebben we wel even in de stress gezeten. Gelukkig konden we een onderhandse lening afsluiten bij een vriend van ons. 

Ook kochten we een woning met privaat erfpacht die moeilijk te financieren bleek, gelukkig wilden we die toch al gaan crowdfunden en dit pand geeft ons de beste cashflow so far. We zijn blij met de fouten die we gemaakt hebben want daar hebben we van geleerd en we hebben ze allemaal weten op te lossen. Daarnaast kunnen we dit nu als ervaring gebruiken en mensen voor dezelfde fouten behoeden door erover te vertellen in onze workshops voor startende vastgoedbeleggers.

Hoe lang duurde het voordat je je eerste succes boekte?

Binnen een paar maanden. De eerste drie a vier maanden hebben we vooral gebruikt om zoveel mogelijk kennis op te doen. Ons eerste pand zijn we weliswaar op Funda tegengekomen (nu weten we dat er betere manieren bestaan dan via Funda kopen), maar onder de marktwaarde en onder de ‘bieden vanaf’-prijs. Daarnaast was dit pand ’turn-key’, wat wil zeggen dat we er nauwelijks iets aan hoefden te doen en de sleutel zo van de notaris naar de huurders ging.

Waar sta je nu ten opzichte van het begin?

Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder, hebben we zoals aangegeven negen panden en zijn we financieel vrij. We hebben 5000 euro positieve cashflow per maand en een portefeuille van 1,5 miljoen.

Herinvesteer je je passieve inkomsten? En zo ja, hoe?

Jazeker, we doen net alsof het vastgoed er niet is, want we hebben het niet nodig om van te leven. Het is dus een grote spaarpot. Alle inkomsten gaan terug in nieuwe panden, aflossen leningen, kopen van bouwmaterialen, arbeid om de woningen te verbeteren, verduurzaming etc.

Heb je nog tips?

Als vrouw zijnde zou ik alle vrouwen willen adviseren tijd en geld te investeren in je financiële kennis. Lees boeken, kijk filmpjes, ga naar netwerk events. Omring je met andere financieel vrije vrouwen. Er zijn best wat groepjes en communities tegenwoordig. Zorg dat je voor jezelf kan zorgen en niet afhankelijk bent van iemand. Ook al heb je een partner die zich graag verdiept in de financiën; wees zelf ook betrokken bij de financiën en investeringen. Praat samen over geld, stel samen doelen, hou geld niet gescheiden maar gooi het op een hoop. Bouw samen aan jullie toekomst en droom. Verwacht niet dat een overheid, werkgever, ouders voor je gaan zorgen, maar stel je eigen toekomst veilig.

Actie! Nu GRATIS strategiesessie + E-book!

Speciaal voor de lezers van dit artikel geldt deze actie!

Nu ontvang je bij aanschaf van de online cursus GRATIS een strategiesessie + het E-book: De 12 makkelijke manieren om te beginnen met beleggen in vastgoed, zelfs zonder eigen geld.

Martijn van den Berg gratis E-book

9 gedachten over “Interview met vastgoedbelegger Helena van den Berg”

  1. Wij zijn met Martijn en Helena in aanraking gekomen door vastgoed. Ontzettend lieve mensen, een geweldig stel die goed met je meedenkt. Beiden zijn wij er heel goed uitgekomen.

  2. Leuk verhaal. Dank voor het delen. Laat het menigeen tot inspiratie zijn om in actie te komen. Alleen bij de informatie over Box 3 heb ik mijn twijfels. Al je panden in NL aankoopt en verhuurt kun je ook zonder inkomsten uit een andere activiteit prima in Box 3 blijven. Het wordt pas anders als je panden ingrijpend verbouwt en grotere winsten maakt. Dan gaan de belastingen je activiteiten aanmerken als bedrijfsactiviteit. Denk maar aan de pensionado’s die panden verhuren en inkomsten genieten in box 3. Dat is heus geen bedrijfsactiviteit. Ikzelf zit ook in die situatie. Dat maakt het investeren in NL zo aantrekkelijk.

    1. U heeft helemaal gelijk met uw twijfel aan de juistheid van de box3 informatie.Heb trouwens grote zelfs hele grote twijfels bij dit vastgoed verhaal, dit terzijde.

  3. Heel inspirerend verhaal!
    Ik ben vooral benieuwd wat ze hiermee bedoelen ” Echter weten we nu dat het ook zonder of met zeer weinig startkapitaal gekund had. Het gaat vooral om het hebben van de juiste mindset, kennis en het ondernemen van actie”.

    Bij beleggingshypotheken heb je volgens mij een behoorlijk startkapitaal nodig…

    1. Ja, je hebt inderdaad een redelijk startkapitaal nodig als je de financiering aanvraagt bij de reguliere hypotheekverstrekkers. Echter zijn er tegenwoordig vastgoed-financiers op de markt die 80% of meer financieren. Verder doelt ze op persoonlijke leningen, JV-deals en crowdfunding.

      Als jij iets écht graag wilt, dan bedenk je iets. Met of zonder startkapitaal.

      1. Goedemorgen, echter de vastgoed-financiers willen hiermee meer dan 51% van de aandelen van de woning.
        Persoonlijke leningen zorgen een bkr registratie wat er voor zorgt dat de bank geen lening wilt verstrekken.
        Laat staan een creditcard.

        Inderdaad dan bedenk je iets, zonder startkapitaal.
        Op een woningmarkt die snel en overhit is, die bepaal word de makelaars. Zeker het nieuwe onpersoonlijke systeem van Move.it…….daar is Troostwijk nog open en transparant bij.

        Genoeg geschreven ik ga opzoek naar een mogelijkheid zonder kapitaal……of een mogelijke nieuwe kans vandaag.

        Ik weet wat ik gisteren verdient, vandaag is weer een hoop mogelijk.

        Fijne dag,

        Grtz.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Liveshow - Wat erbij komt kijken als je wil emigreren

Wil jij Nederland achter je laten?

Tijd om te ontsnappen aan die hoge kosten, het gehaaste gevoel en de Nederlandse levensstijl die niet helemaal bij jou past? Belastingen die je plannen dwarsbomen, politiek of sociale frustraties, en oh, die eeuwige regen! Klaar voor een nieuwe cultuur, ander klimaat, en een beter leven?

Dan is het tijd om te ontdekken wat erbij komt kijken als je wilt emigreren! Schrijf je nu in voor onze gratis liveshow op woensdag 1 mei om 20:00 uur en leer alles over het emigratieproces met niemand minder dan Debby van der Mije. Als emigratiespecialist en coach voor ondernemers die op zoek zijn naar meer vrijheid en levenskwaliteit, staat Debby klaar om al jouw vragen te beantwoorden.

Meld je hieronder aan:

Uitleg Liveshow Kopieren

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: