fbpx
Sandra Aagenborg

Interview met garageboxen belegger Sandra Aagenborg

8 december 2021

Deze week vertelt Sandra Aagenborg over hoe ze van psycholoog naar belegger in garageboxen ging. Hoe kwam ze bij garageboxen, wat zijn fouten waarvan ze geleerd heeft, welk rendement kan je verwachten en hoe werkt het eigenlijk? Je leest het in dit interview.

Zou je jezelf even kunnen voorstellen?

Ik ben Sandra Aagenborg en ZZP-er. Ik werk als psycholoog en heb mijn eigen praktijk. Ik werk nog steeds als psycholoog, maar wel minder omdat ik nu vooral bezig ben met investeren en dat soms behoorlijk wat tijd kost.

Hoe ben je begonnen met investeren?

Sinds 2014 ben ik ZZP-er en mijn man sinds 2008. In die tijd hebben we aardig wat vermogen opgebouwd. We hadden al 1 woning in de verhuur, maar dat ging per ongeluk. Wij gingen, precies toen de financiële crisis van 2008 uitbrak, verhuizen. We kregen ons oude huis toen niet verkocht. Uit nood zijn we dat toen gaan verhuren. Zodoende zijn we onverwacht in vastgoed gerold.

In 2018 ging ik er pas echt bewust mee aan de slag nadat ik het boek van T. Harv Eker had gelezen: ‘Het Miljonairsbrein ontrafeld’. Toen ging ik pas echt snappen wat investeren betekent. Namelijk: een kip regelen die gouden eieren legt. De schrijver had o.a. over opslagboxen. Dat leek me mooi en laagdrempelig om mee te beginnen. Toen ik dat googelde kwam ik uit op garageboxen.

Wat sprak je aan in garageboxen?

Het is laagdrempelig om mee te beginnen qua prijs. Je hebt soms al een box voor 11.000 euro (een oudere bestaande box in een stad) of een nieuwe box op een garagepark vanaf 25.000 euro. Je hebt geen gedoe met leuke keukens of een mooi uitzicht. Het is gewoon een box en ze zijn allemaal zo’n beetje hetzelfde. Het is dus ook makkelijk aankopen zonder al te veel emotie. Als je 1 box hebt gezien, heb je ze allemaal gezien! Daarom kun je ze ook makkelijk op afstand kopen. Je hoeft ze niet elke keer te bezichtigen.

Wat is het rendement van een garagebox?

Ik kom uit op een netto rendement van 8,8% per box. De cashflow is dan rond de 200 euro per maand per box.

Maar vind je het niet zonde van je geld? Je kunt ook met een bedrag van €25.000 een appartement kopen met lening, deze vervolgens gaan hefbomen en dus een hoger rendement op je eigen vermogen creëren.

Nee, ik slaap liever lekker ’s nachts. Ik vind hefbomen met vastgoed best een risico. Net zoals hefbomen met andere financiële producten ook een risico is. Een afbetaalde box heeft een stuk minder risico. Zo hebben wij ook onze appartementen met eigen vermogen gekocht zonder lening. Als het een keer leeg staat dan lig ik er niet wakker van. Als er een hypotheek op zit, dan lig ik er wel wakker van. Dus dan maar minder hard groeien. De vraag is ook: “Is meer altijd maar beter?” Als het op risico en lekker slapen aankomt vind ik dat van niet. Ik ben dan meer een aanhanger van ‘Less is more’.

Dat is voor iedereen weer anders denk ik?

Ja zeker. Sommigen willen snel groeien en meer risico nemen. Natuurlijk ook helemaal prima. Doe wat bij je past. Bij mij gaat het niet alleen om lekker slapen maar, ook om cashflow. Ik heb uit ons vastgoed een cashflow van 2500 euro zonder lening. Dat kopen zonder lening geeft dus direct een mooi passief inkomen én rust in mijn hoofd.

En wat als je dat vermogen niet hebt? Kun je garageboxen dan financieren?

Er zijn wel mogelijkheden via crowdlending, maar dan heb je vaak een ondergrens van 100.000 euro. Er zijn ook wel lokale initiatieven gekoppeld aan specifieke parken met lokale geldschieters tegen een normale verhuur hypotheek rente. Alleen die zijn nog niet erg talrijk. Ik heb er een overzicht van gemaakt die vind je in videotraining ‘De Cashflow Box’. De meeste mensen die ik nu ken via mijn Instagram, kopen boxen óf contant óf met de overwaarde van hun huis tegen de huidige lage rente. Bij 150k kun je namelijk huurgarantie krijgen (bij aankoop van nieuwe garageboxen) dus dan is het aantrekkelijk om meteen 3 of 4 boxen te kopen en ja, dat geld heeft natuurlijk niet iedereen liggen.

Sandra Aagenborg

Hoe gaat dat verhuren van garageboxen eigenlijk? Is dat goed te doen?

Jazeker. Ik geef alles uit handen, zowel de huurders zoeken als de huurders in- en uitchecken. Ik heb nieuwe boxen bij Garagepark Nederland, daar bieden ze de service van verhuurbemiddeling aan en is er een parkbeheerder aanwezig. Het is dus echt een passief inkomen geworden! Alleen niet alle parken bieden verhuurbemiddeling aan, dus het is wel belangrijk om dat na te vragen. Want net als met alle beleggingen is spreiden belangrijk. Dus als je verspreid door het land wilt aankopen, moet je wel een park hebben die daarin meedenkt en meehelpt zodat je echt passief kunt verhuren.

Kost dat passief verhuren veel extra?

Verhuurbemiddeling is 300 euro en de parkbeheerder rekent voor bijvoorbeeld het inchecken van een nieuwe huurder 30 euro. Deze kosten maak je echter niet elk jaar standaard. Sommige huurders blijven natuurlijk langer dan een jaar en dan hoef je die kosten niet te maken. Kosten voor de VVE zijn 25 euro per maand, waarvan je de helft weer als servicekosten aan de huurder kunt doorberekenen.

Doe je ook iets met bestaande garageboxen?

Nog niet, maar ik ben wel van plan daar mee aan de slag te gaan. Als je een nieuwe garagebox koopt dan hoef je niet te onderhandelen of te overbieden, die koop je gewoon Vrij Op Naam. En momenteel wordt er altijd wel een nieuw park gebouwd, dus kun je vrij snel tot koop overgaan. Maar bestaande boxen gaan mee met de huizenmarkt: hogere prijzen en schaars. Dus daar heb je mijns inziens echt een netwerk voor nodig om goede off market deals te vinden.

Zijn bestaande boxen dan net zo rendabel?

Wel als je de box voor een goede lage prijs kan aankopen. Uiteindelijk is alles 1 grote rekensom. Daarom is een off market deal voor een bestaande box het belangrijkste. Je winst zit dan al in je aankoop!

Zijn er dingen waar jij tegenaan liep bij het kopen van jouw boxen?

Ja, heel veel dingen. Als je garageboxen gaat verhuren heb je een BTW nummer nodig. Niet als ondernemer voor de inkomstenbelasting (want je verhuuropbrengsten van boxen vallen in box 3), maar als ondernemer voor de BTW. Dat is verwarrend. Bovendien moet je verhuren met BTW tenzij je uitsluit dat de box als parkeerplaats voor een auto wordt gebruikt. Ook zo’n rare regel. Verder zijn er ook een aantal aankoop scenario’s met die BTW bij aan- en verkoop die je wel goed moet weten van tevoren.

Ik heb me daar helemaal in verdiept en het heeft me uren uitzoekwerk en overleg met (dure) adviseurs gekocht. Die zelfs daarna nóg fouten maakten, die ik daarna weer kon rechtzetten.

Zoals welke fout?

Volgens mijn accountant moest ik mijn BTW nummer na aankoop opzeggen. Maar dat was niet zo omdat ik daarna met BTW ging verhuren en dus dat BTW nummer weer nodig had! Niet handig dus. Het viel me namelijk op dat je nergens tot in de details echt alle informatie over garageboxen kon vinden. En dat adviseurs elkaar soms tegenspreken als het over garageboxen gaat. Daarom heb ik videotraining ‘De Cashflow Box’ gemaakt. Om de beginnende belegger die uitzoek-ellende te besparen en om echt alle kennis, die je nodig hebt om te kunnen starten met het investeren in garageboxen, op 1 plek aan te bieden.

Hier zullen vast veel beginnende beleggers blij mee zullen zijn!

Zeker, ik krijg nu vaak DM’s via Instagram binnen waaruit blijkt dat mensen dankzij de videotraining echt stappen hebben ondernomen en bezig zijn met hun eerste box! In training zit ook een compleet stappenplan en checklist. Dat helpt ook enorm. En dat voor een zeer bescheiden bedrag. Je bespaart alleen al veel tijd en 472 euro per jaar aan financieel beheer dankzij de training. Wat je uiteindelijk maar 30 seconden per maand en 2 minuten per kwartaal kost.

Wil jij ook alles weten over het investeren in garageboxen en je passieve inkomen uitbreiden of ermee beginnen?

Meld je dan hierboven aan voor ‘De Cashflow Box’. Je hebt levenslang toegang, dus ook al kun je nu niet beginnen met het kopen van een box, ga alvast kennis op doen zodat je direct kunt starten wanneer je er wél klaar voor bent.

Via dit blog krijg je bovendien 50% korting: geen 99 euro maar slecht 49,50 euro excl. BTW

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Liveshow - Wat erbij komt kijken als je wil emigreren

Wil jij Nederland achter je laten?

Tijd om te ontsnappen aan die hoge kosten, het gehaaste gevoel en de Nederlandse levensstijl die niet helemaal bij jou past? Belastingen die je plannen dwarsbomen, politiek of sociale frustraties, en oh, die eeuwige regen! Klaar voor een nieuwe cultuur, ander klimaat, en een beter leven?

Dan is het tijd om te ontdekken wat erbij komt kijken als je wilt emigreren! Schrijf je nu in voor onze gratis liveshow op woensdag 1 mei om 20:00 uur en leer alles over het emigratieproces met niemand minder dan Debby van der Mije. Als emigratiespecialist en coach voor ondernemers die op zoek zijn naar meer vrijheid en levenskwaliteit, staat Debby klaar om al jouw vragen te beantwoorden.

Meld je hieronder aan:

Uitleg Liveshow Kopieren

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: