Faiza Bellai

Interview met ondernemer en vastgoedbelegger Faiza Bellai

Gepubliceerd op: 17 september 2020

Tja, Faiza.. Waar moet ik beginnen als ik ga schrijven over deze vrouw? Ze is voor mij een gigantische inspiratie; ziet totaal geen beren op de weg en doet niet aan ‘ja maar’, enkel aan ‘ga maar’.

Via horen en zeggen kwam ik bij haar terecht en n.a.v. haar interessante achtergrond wilde ik Faiza dolgraag interviewen. Echter heeft ze dit lange tijd weten af te houden (maar de aanhouder wint hè? Haha).

Begin april hadden we elkaar meer dan een uur aan de lijn en ik was enorm onder de indruk van haar verhaal. In juni heb ik haar opgezocht bij haar koffiezaak Coffee Fellows op het Bijlmerplein in Amsterdam, dronken we een kopje koffie en werd onze afspraak plotseling een roadtrip door Rotterdam. Ineens zat ik bij de notaris in hartje centrum, te wachten totdat Faiza samen met een partner haar handtekening had gezet onder een miljoenendeal.

Nadat de handtekening was gezet, reden we – in mijn kleine Fiat Panda’tje – door Rotterdam en kreeg ik zodoende een kijkje in de keuken van het leven van Faiza. Ik geloofde mijn oren niet wat voor gesprekken er werden gevoerd in de auto, welke beslissingen in mum van tijd werden genomen op het gebied van vastgoed en besefte me op dat moment ook heel erg dat mijn verbazing alles te maken had met mijn klein-denkende brein.

Faiza liet me zien hoe zij naar vastgoed kijkt, hoe ze op een hele snelle manier rekensommen maakt om te zien of iets interessant is of niet en nam me mee naar een object in verbouwing, welke volledig werd omgeturnd in 2 appartementen en een studio.

Een paar weken geleden hebben we weer een bakkie gedaan samen en wederom waren we een uur of 8 lang non-stop in gesprek. Wát een energie!

Met grote trots kan ik hierbij ook vertellen dat deze inspirerende vrouw gaat spreken op het Money Mastermind Event!

Zou je jezelf kunnen voorstellen?

Mijn naam is Faiza Bellai. Ondernemer in hart en nieren en iemand met veel dromen. Dit in combinatie met ADHD, ambities en de grote bewijsdrang naar mezelf, maken mij tot wie ik ben. Als ik terugkijk naar vroeger was ik als kind al tegendraads, maar met name ook optimistisch en ik dacht vooral in mogelijkheden.

Op mijn 11e stond ik al in de slagerij van mijn vader en op mijn 25e kocht ik mijn eerste zaak: een pizzeria. Tijdens het runnen van deze zaak, kreeg ik mijn eerste kind en kort erna de tweede.

De zaak werd steeds lastiger om te runnen omdat mijn toenmalige man niet achter mij stond en op dat moment was ik helaas genoodzaakt mijn pizzeria te verkopen. Kort erna zijn we gescheiden en ben ik in loondienst gaan werken om de hypotheek te kunnen blijven betalen.

Vijf jaar lang heb ik gewerkt in verschillende bedrijfstakken: de supermarktbranche, een callcenter, de uitvaartbranche. Ondanks het feit dat ik veel leerde in deze periode en veel mensen ontmoette, kreeg ik toch een burn-out. Ik wilde meer dan alleen maar werken, eten en slapen.

Op dat moment wist ik wat me te doen stond: ik ga weer ondernemen!

Ik begon een plan voor het importeren van halal snacks naar Marokko. Ik regelde het eerste recht op de koop van een pand in een Marokkaanse badplaats om een cafetaria te openen waar ik kroketten, frikandellen, kaassouffles en kipnuggets zou verkopen.

In 2007 ging ik op startersmissie van IntEnt naar Marokko. We maakten kennis met de banken en Kamer van Koophandel in Marokko en met een aantal Marokkanen die in eigen land een succesvolle onderneming hadden opgezet. Dit was enorm nuttig en leuk! We waren met een club van vijftien ondernemers met enorm leuke ideeën en goede plannen, maar helaas was driekwart van de club al snel afgehaakt.

Waar ik tegenaan liep was dat ik de taal niet machtig ben, mezelf te Nederlandse voel en het regelen van vergunningen en dergelijke ongelooflijk traag en bureaucratisch gaat. Ook is het leven in Marokko veel duurder dan ik dacht. Ik besloot om eerst meer ervaring op te doen in Nederland, schreef een bedrijfsplan en opende in 2009 een cafetaria in Nederland (welke ik vervolgens 10 jaar heb gerund).

Als alleenstaande moeder droomde ik van een mooie toekomst voor mijn twee toen nog jonge kinderen. Ik had doelen voor hen gesteld, ook al was ik me toen nog helemaal niet bewust van persoonlijke ontwikkeling.

In 2016 kwam voor mij de grote ommekeer in persoonlijke ontwikkeling.

Ik haalde mijn taxi-rijbewijs, ben een koffiezaak gestart, heb mijn motorrijbewijs gehaald, leerde schepijs maken (een droom van me), kocht vastgoed aan, leerde skiën en verhuisde naar Amsterdam.

In dit jaar ontdekte ik Michael Pilarczyk en werd ik mij bewust hoe ik mijn mindset volledig naar mijn hand kon zetten. Zo kocht ik een kavel in Almere en een pand op de Gustav Mahlerlaan en loste mijn schuld van 3 ton af.

Met welk doel ben je gaan beleggen in vastgoed?

In 1995 kocht ik mijn eerste beleggingspand in Casablanca, maar ik had hier niet speciaal een doel mee. Mijn ouders woonden in Marokko en Casablanca was slechts 3 uurtjes vliegen en de vliegtickets waren goedkoop.

Hoe ben je begonnen?

In 1997 kocht ik mijn eerste premie A-woning in Almere. Niemand wilde daar toen wonen en ik dacht alleen maar: waarom niet? Het is vlakbij Amsterdam! 

Ik vond woningen vanaf billboards. Ik maakte dan een foto, onderzocht het een en ander en belde de makelaar op om aan te geven dat ik interesse had.

Je had in de Telegraaf iedere woensdag in het midden van de krant; de Woonkrant. Een soort Funda, maar dan in papiervorm. Dan zag ik welke woningen er te koop stonden en zodoende leerde ik veel over de vraag en aanbod in het gebied. Ik begon hier handel in te zien en ben hierop ingesprongen.

Banken hadden destijds nog geen contact met elkaar, dus het kon voorkomen dat ik vijf woningen tegelijk op mijn naam had staan. Ik kocht dan een woning aan met de intentie hier te gaan wonen en kreeg zodoende een overbruggingshypotheek. Ik betaalde netjes de overbruggingen terug na verkoop en vervolgens kocht ik weer een volgende pand op dezelfde manier.

Op deze manier heb ik zelf zo’n 14 woningen geflipt en samen met mijn ex-man komen we zeker uit op zo’n 25 woningflips.

Heb je hier een opleiding/training voor gevolgd?

Nee, er waren destijds nog geen opleidingen. Ik benutte kansen op boerenverstand.

Had je al startkapitaal?

Nee, ik heb nooit startkapitaal gehad. Ik heb altijd geïnvesteerd met andermans geld (ook wel OPM genoemd), ook al was ik helemaal niet bewust dat ik daar op dat moment mee bezig was.

Beleg je naast het werken in loondienst of is beleggen (inmiddels) je werk?

Ik heb dit altijd parttime gedaan. Het is hobbymatig gegroeid.

Hoeveel (verschillende) panden heb je in bezit?

2 woningen in Amsterdam, 7 woningen in Almere, 5 in Rotterdam waarvan 2 nieuwbouwwoningen die er nog aan zitten te komen en onlangs 7 woningen in Rotterdam verkocht, waarvan 1 met verlies tijdens corona omdat ik geld nodig had.

Ernaast in de afgelopen 25 jaar minimaal zo’n 40 woningen geflipt.

Faiza Bellai - Kavel Almere

In welke markt beleg je?

Ik bekijk simpelweg welke opportunity’s eraan komen en speel hierop in. Mijn voorkeur gaat uit naar nieuwbouw, omdat dit onderhoudsvrij is.

Wat is het gemiddelde bruto jaarrendement?

Hou ik me allemaal niet mee bezig. Het draait om cashflow.

BAR en NAR? Nooit geweten wat het was, totdat ik vorig jaar een cursus volgde bij Martijn en Helena van den Berg en dacht, dit wordt me te ingewikkeld. Ik blijf het zelf gewoon doen met optellen, aftrekken en vermenigvuldigen, dan kom ik er ook.

Heb je wel eens problemen gehad met huurders?

Ja. Dat huurders niet op tijd betalen.

Hoe ben je hiermee omgegaan?

Ik heb ze eruit gezet.

Welk percentage van je vermogen zit in onroerend goed?

Tot voor kort had ik 100% in vastgoed zitten, maar tegenwoordig heb ik ook cash achter de hand. Verder heb ik wat zitten in goud en crypto (Bitcoin).

Zijn er dingen die je verkeerd hebt aangepakt en hoe ben je hier uit gekomen?

Zonder kennis van zaken te hebben ben ik in 2017 met 40k in crypto gestapt, maar hier kijken we niet meer naar. Ik heb ervan geleerd om nooit te stappen in iets wat je niet snapt.

Ook de dingen die niet goed gaan zorgen ervoor dat je wakker wordt en dat je ervan leert. You can only connect the dots looking backwords.

Hoe lang duurde het voordat je je eerste succes boekte?

Deze vraag vind ik op mij niet van toepassing, want ik kan hier simpelweg geen concreet antwoord op geven. Je boekt je eerste succes al op moment dat je ervoor gaat. Het doet er niet toe om hoeveel geld het gaat en binnen welk tijdsbestek. Het draait erom dat je vindingrijk bent en oplossingen vindt voor de uitdagingen die je aangaat in het leven.

In 2010 had ik een schuld van 3 ton en naast deze schuld begon ik in 2015 bewust met het opbouwen van mijn vermogen. Als je naast je schuld vermogen opbouwt, dan streep je je schuld uiteindelijk weg en in 2017 had ik mijn schuld volledig afgelost.

Dit zou je als een succes kunnen bestempelen, maar volgens mij behaal je succes op moment dat je doelgericht gaat voor persoonlijke groei en je niet laat tegenhouden door de obstakels die je tijdens deze reis tegenkomt.

Waar sta je nu ten opzichte van het begin?

Financieel vrij en een heel stuk wijzer van mijn leermomenten.

Ik ben meerdere keren getrouwd geweest waarbij ik werd beperkt in mijn groei. Ik heb ‘Blijf van lijf-huizen’ van binnen gezien en heb 2 burn-outs gehad waarbij ik tot twee keer toe in het ziekenhuis ben beland. Toen in 2013 een goede vriendin van mij overleed, wist ik dat het tijd werd voor verandering.

Ik was al gedreven en had altijd al een mindset die in mogelijkheden dacht, maar door familie en relaties werd ik uit balans gebracht en gedwongen klein te denken.

Je springt van een berg in de zee en bekijkt of je de bodem raakt.

2016 was het omslagpunt..

Ik ontmoette Michael Pilarczyk voor het eerst bij zijn boekpresentatie van Master Your Mindset en hij was degene die tegen mij zei; stop met die anti-depressiva. Jij hebt dit helemaal niet nodig, want als ik zo naar jou kijk dan zie ik dat je een duidelijk verhaal hebt.

Dit veranderde heel veel voor mij. Ik besloot me nooit meer tegen te laten houden!

Egon Massink werd in 2017 mijn levenscoach.

Ik liet 5 woningen bouwen op de kavel in Almere, kocht 2 woningen in Amsterdam, 1 in Utrecht, 1 in Almere en 11 in Rotterdam.

Ik vierde oud en nieuw in Dubai, wat een grote droom voor mij was en ik meldde me daar aan voor de business editie van Michael Pilarczyk. Ik verkocht mijn cafetaria na 10 jaar en ben een koffiezaak gestart.

In april 2017 naar UPW London van Tony Robbins, waar ik crew-member was. Ook werd ik crew-member in het team van Michael Pilarczyk.

In Juni 2017 ben ik naar de Business Mastery geweest in De Rai in Amsterdam.

In 2018 vloog ik (met Lia de Bruyn) naar Las Vegas en heb ik Grant Cardone ontmoet.

Ik ging op vakantie naar New York, waar de Flatiron Building een enorme indruk op mij achterliet. In Amsterdam werd een gebouw gerealiseerd die qua bouwstijl geïnspireerd is op de Flatiron Building in New York City. Het lukte mij om hier een prachtig appartement te bemachtigen!

Zo woonde ik precies zoals ik had gevisualiseerd in het ‘Klein Manhattan’ van Amsterdam (zie onderstaande video om mijn interview te zien).

Vorige week getekend voor een koffiezaak in het Westerpark en binnenkort hoop ik mijn handtekening te zetten onder een pand voor een andere koffiebar in Amsterdam.

Al met al heb ik de meeste dingen die ik deed nooit echt bewust gedaan. Het was een rollercoaster, maar ik heb enorm veel geleerd en nergens spijt van!

Faiza Bellai - Coffee Roasters

Heb je nog tips?

1) Gewoon doen! Geen ja maar, maar ga maar. Vooral niet te veel nadenken.

2) Wat is nu echt de worst case-scenario? Dat je moet aankloppen bij het Leger des Heils? Wanneer je dat in je achterhoofd houdt, dan kan het haast niet mis gaan.

3) Het leven is feitelijk heel simpel. Het is ons brein die ons bang maakt en waarom maken we onszelf bang met verhalen die er niet zijn?

4) Het ontbreekt ons niet aan de middelen, maar aan vindingrijkheid.

5) Geniet van ieder moment van de dag! Ik geniet zelf heel bewust, omdat ik het universum dankbaar ben.

6) De clue van alles is: maak ook plezier!

Lees ook:

8 reacties op “Interview met ondernemer en vastgoedbelegger Faiza Bellai”

 1. Ik heb genoten van het intervieuw
  Met de geweldige ondernemende
  Faiza Bellai. Wat een doorzetter????
  De film was ook geweldig mooi,
  Leuk om te zien hoe alles in elkaar
  Past.
  Heel veel succes meisjes

 2. Topper Faiza wat een prachtig/bijzonder/indrukwekkend avontuur heb jij meegemaakt ???????? Mooi mens❤️ Super om je story eens te lezen en dat je dit nu deelt met ons. Dank je wel????

  1. De vraag is: wie niet?! Zonde, want dat had haar veel eerder de kans gegeven om uit te bloeien tot de persoon die ze altijd al diep van binnen was.

 3. Wat inspirerend! Haar insteek spreekt mij erg aan. Gewoon doen (wat nou bar en nar ;)) Lees graag nog meer over deze vrouw.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *