fbpx

De website voor IEDEREEN die financieel vrij wil worden

Een extra inkomstenstroom creëren met crowdlending

Bekend van:

jinek
Logo Het Financieele Dagblad
BWNL
Telegraaf
trends
icoon inzicht

Samen met de crowd

Help partijen of particulieren aan een financiering voor mooie plannen

icoon vrij

Platform

Maak gebruik van de kennis en kwaliteiten van een platform

icoon droomtoekomst

Passief

Behalve geregeld herinvesteren of winst onttrekken hoef je weinig te doen

Met kleine bedragen kunnen spreiden

Je kan bij crowdlending als uitlener al met hele kleine bedragen (10 euro) investeren. Je ontvangt hier vaak maandelijks een rentepercentage over binnen de periode dat jouw geld wordt terugbetaald. Een klein percentage zal naar het platform gaan, dit is hun verdienmodel.

Crowdlending
Financieel vrije vent en financieel vrije vrouw

Wat is crowdlending

Crowdlending of Peer-to-Peer lenen is een alternatieve wijze van financieren waarbij leners en uitleners via een platform geldtransacties kunnen laten plaatsvinden zonder tussenkomst van een traditionele financiële instelling, zoals bv. een bank. Het is een samenkomst van particuliere beleggers (de crowd) en individuele particulieren met mooie plannen; onderbouwd met visie en financieel plan. Jij als belegger investeert in een project naar keuze en krijgt in ruil daarvoor voor een rentepercentage.

Verschil tussen Crowdfunding en crowdlending

Crowdfunding is gericht op het funden van een onderneming met geïnvesteerd geld vanuit ‘de crowd’, terwijl crowdfinancing een vorm van lenen is van ‘de crowd’. Een uitgeleend bedrag die met rente wordt terugbetaald wordt crowdlending genoemd.

Met crowdfunden krijg je in eerste instantie geen rente, maar word je mede-eigenaar van het bedrijf of het te ontwikkelen product. Je krijgt hier dus geen rente maar hebt recht op toekomstige winst en bent gedeeltelijk aandeelhouder. Uitlenen kan jij als crowd doen tegen een vooraf door het platform overeengekomen percentage en termijn. 

Meer controle

Op risicoprofiel en de termijn van je belegging

icoon money mindset2

Risicoprofiel

Stel jouw eigen strategie & risicoprofiel samen

icoon richtingen

Eenvoudig

Kost zeer weinig tijd en is zeer eenvoudig

icoon doel behalen

Termijn

Zelf bepalen hoe lang je geld uitleent tegen een vooraf bepaald rendement

Vakantie in Malaga

Wanneer is crowdlending interessant

Bij veel beleggingen heb je weinig controle over de tijd dat jij jouw geld zal moeten inleggen om te laten renderen. Met aandelen en crypto ben je altijd afhankelijk van de koersen om een geschikt moment te bepalen waarop jij jouw wisten neemt.

Bij crowdlending heb je dit, op een vertraagde uitbetaling na, altijd zelf de controle op de termijn waarop jij jouw geld aan het werk zet. Ook over het risico en het rendement kun je vooraf je keuzes maken. 

Creeren van schaarste / autoriteit

Je kan als uitlener al met hele kleine bedragen (10 euro) investeren. Je ontvangt hier vaak maandelijks een rentepercentage over binnen de periode dat jouw geld wordt terugbetaald. Een klein percentage zal naar het platform gaan, dit is hun verdienmodel en ook de reden dat een platform zijn best zal doen betrouwbare partijen als lener aan te trekken. Ze hebben daar immers een belang bij. 

vastgoed beleggen

Platformen die wij zelf gebruiken

icoon online training

EsteteGuru

Onze strategie is met name om te naar de LTV en het land waar het project zit.

icoon toegang

Mintos​

Onze strategie is dat we alleen aanbieders kiezen met een score van +60 bij Explore P2P (zie link)

icoon q en a

Crowdestor

Hier gebruiken we vooral ons boerenverstand 😉

Risisco's beperken is op lange termijn winsten verhogen

sneak peak

crowdlending

De makkelijkste manier om te spreiden

Bij geen beleggingsvorm kan je zo eenvoudig spreiden

Crowdlending kan door de spreiding met kleine bedragen en relatief korte leenperioden relatief veilig. Maar Crowdlending kent wel degelijk risico's die we graag beperken.

Risico's beperken

Om te kennen en te beperken

1) Wanbetaling van de lener:
Jij leent je geld uit via een platform aan een particulier of bedrijf. Deze worden door het platform gescreend aangezien zij er ook belang bij hebben dat leningen worden terugbetaald. Toch bestaat de kans dat een particulier of bedrijf door omstandigheden (een deel van) jouw geld niet kunnen terugbetalen. Het platform waarin jij je geld investeert, probeert dan voor jou via juridische procedures het geld terug te krijgen. Er bestaat echter een risico dat je geld verliest.

Dit risico kun je beperken. Richt je naast een onderzoek naar  P2P-platformen ook op leningen die een terugkoopgarantie aanbieden (BuyBack). Deze garantie komt er op neer dat het platform de lening van je terugkoopt wanneer de lener te laat is met zijn betalingen. Veel platformen herstellen zelfs jouw verloren rentetarief als dit mocht gebeuren. Een lening met een terugkoopgarantie heeft vaak wel een lager rendement dan leningen zonder deze garantie.

crypto traden
geldboom

2) Faillissement leningverstrekker:
Als de leningverstrekker (lees de tussenpersoon tussen degene die het geld leent en het platform waar jij je geld in investeert) zijn verplichtingen niet nakomt en failliet gaat, kan dat voor problemen zorgen. Naast de terugkoopgarantie zijn er andere zaken waar je op kan letten.

Je hebt platformen die leningen aanbieden van verschillende leningverstrekkers (ze betrekken er dus geen derde partij bij) en partijen die meerdere leningen aanbieden van derden partijen (een tussenhandelaar in leningen is zoals booking.com dat voor hotels is).

Platformen die zelf leningen aanbieden zijn er gevoeliger voor als een van hun leners failliet gaan. Niet omdat dit het platform direct raakt, maar omdat dit soort platformen vaak minder leningen aanbiedt. Hierdoor zal zo’n faillissement een grotere inbreuk op de financiële positie van het platform maken. De andere kant van dit verhaal is wel dat deze platformen juist om deze reden zelf een beter onderzoek zullen doen naar de partij aan wie ze jouw geld uitlenen.

Mintos laat eigen beoordelingen zien op hun website. Deze zou je kunnen gebruiken naast je eigen onderzoek. (zie ook kopje hieronder). Twee extra dingen die je kan doen om risico te beperken, zijn het diversifiëren van jouw investering tussen meerdere kredietverstrekkers en het doen van eigen onderzoek naar de partij aan wie jouw geld door het platform wordt aangeboden.

3) Platform faillissement risico:

Het failliet gaan van een platform is het ergste dat er kan gebeuren voor jouw uitstaande lening. Dit risico beperken en proberen te voorkomen is daarom belangrijk. Je kan dit doen door:
1) te spreiden
2) eigen aanvullend onderzoek te doen (kopje hieronder) 
3) vasthouden aan vaste criteria

Risico’s voorkomen

1) Land waar platform geregistreerd is: In Europa vallen ze vaak onder een depositogarantiestelsel. Dat betekent dat de overheid jouw geld tot een X-bedrag kan terugbetalen als een platform in gebreke valt.
2)  Het management: onderzoek hoe ze bij hun vorige werkgevers (vaak banken) zijn weggegaan. 
3) Het platform zelf: Is informatie over het platform makkelijk te vinden? Wat is het KVK nummer? Hoe groot is het en is het beursgenoteerd en wat zeggen de jaarverslagen? Is het winstgevend? Hoeveel eigen vermogen heeft het? Hoe is de kwaliteit van de klantenservice?
4) Beoordeel de jaarverslagen van platformen EstateguruMintos

affiliate marketing

Aanbod

janneke

Niet de meest bekende maar wel degelijk een hele toegankelijke manier om te starten met beleggen.  

Lees hier al onze blogs en interviews over onderwerp X

RadicalFire
Crowdlending
Janneke van den Brink

Interview met crowdlending investor Marjolein (alias Radical Fire)

20 juli 2020 – Vrouwen leven langer dan mannen, maar verdienen minder en bouwen dus ook minder pensioen op. Ik vind het belangrijk dat vrouwen weten waar ze staan met hun financiën, zodat ze niet voor verrassingen komen te staan later in hun leven. Daarnaast vind ik het fantastisch om vrouwen te zien shinen.

Lees verder »

Liveshow investeren in Spaans Vastgoed met Your Destinations

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: